19 Eylül 2008 Cuma

Bebek sağlığı eğitiminde

Dün bebek sağlığı eğitimindeydim. Bir hemşire abla bebek nasıl giydirilir, nasıl yıkanır bir oyuncak bebek üzerinde gösterdi. Tabii ben her adımda seni düşündüm. Babanla seni yıkadığımızı, seni giydirirken ilk günlerde yaşayacağım telaşı ve elbette ilerleyen günlerdeki rahatlığı... Akşam tek tek her şeyi babanla da paylaştım. Eğitimin ilk kısmında da bir çocuk doktoru sağlık konusunda çok önemli bilgiler verdi. Konu dönüp dolaşıp sünnete geldiğinde; hiçbir bilimsel yararı olmadığını söylemesi çok şaşırttı beni. O kadar az ki bu gerçeği böyle dile getirebilen doktor sayısı. Sanırım kendisi senin doktorun olmak için yeterince iyi.

Evet pipine dokunmayacağız. Her şeyden önce senin bedenin üzerinde böyle bir hakkımız olmadığından, bedeninin bütünlüğüne saygı duyduğumuzdan ve elbette seni böyle bir operasyonla sakatlamak istemediğimizden. Senin için verdiğimiz bu karar seni zaman zaman zor durumlarda bırakacak. Ülkenin, insanların kalıpları senin de canını yakacak; ama bundan "pipiyi kesip kurtulalım" kolaycılığıyla kaçmayacağız. Canını sıkacak olan nice şey gibi bunu da göğüsleyeceksin. Seninle alay etmeye kalkanlarla bilginle sen alay edeceksin; ya da kimi zaman bazı düşüncelerin cevap vermekle uğraşılamayacak kadar ilkel olduğunu görüp onları kulak arkası etmeyi öğreneceksin.

Bu konuyu uzun uzun konuşacağız seninle, her yaşında anlayacağın bir dilde. Sonrasında yine de pipinle ilgili karar senindir. Biz sen o kararı verecek yaşa gelene kadar onu doğadaki haliyle muhafaza edeceğiz. Ebeveylerin olarak kendimizle ilgili gurur duyacağımız bir şey varsa işte tam da budur o. Umarım ilerde sen de bizimle bu konudaki kararımız için gurur duyarsın bizimle.

Hiç yorum yok: